Parodontológia

Fogágybetegség

A fog elvesztésének második leggyakoribb oka a fogágybetegség. A fog rögzítő elemeit (íny, fogmeder, gyökérhártya, cement) támadja meg és ezáltal a fog lazulásához, illetve kihullásához vezet. Normális körülmények között az íny hámtapadása és a sulcusváladék megvédi a fogágyat a külső ártalmaktól, azonban ha lepedék rakódik le a fogra és fogkő keletkezik ez fogínygyulladáshoz (gingivitis), majd később fogínysorvadás,fogágygyulladás (parodontitishez) vezet. Rossz szájhigiéné esetén a fogkő, mint állandó mechanikai irritációs tényező és a lepedékben található baktériumok krónikus fogínygyulladáshoz vezetnek. Ilyenkor az íny duzzadt, vöröses, fogmosáskor vérzik, de fájdalmatlan. Ha a kiváltó okokat nem számoljuk fel, parodontitis alakul ki. Ez érinti a gyökérhártyát, cementet és a fogmeder (alveolaris) csontját is, ezáltal csontpusztulást okozva. Kezdeti fázisban ínytasakok alakulnak ki azáltal, hogy a hámtapadás egyre mélyebbre kerül. Itt az ételmaradékok már könnyebben megtapadnak, tovább serkentve a gyulladást. Végül a fogágy teljes pusztulása miatt, a fog meglazul.

Fogínygyulladás

A gingivitis a fogíny gyulladása, amely nem jár csontpusztulással. Akut formájában általában fertőzések okozzák, mint például a Herpes vírus.

Áraink

Gyakori kérdések és válaszok a fogágybetegségről

KÉRDÉS: A fogágybetegség visszafordítható?

VÁLASZ: Ha a fogágybetegséget időben felismerjük, a folyamat visszafordítható, később már csak megállítható és kezelhető. Elsősorban fontos a rossz szájhigiéné kezelése rendszeres, alapos fogmosással. Mindenképp szakértőhöz kell fordulni, aki elvégez majd egy fogkő eltávolítást, azután pedig segít megtanulni a helyes szájápolást, illetve ha szükséges felállít egy kezelési tervet.
  Amennyiben további kérdése merült fel, legyen szíves kollégáinkat megkeresni az alábbi elérhetőségek valamelyikén: kapcsolat