Fogpótlások

Ha a fogak szövetei irreverzibilisen sérültek, a funkció és az esztétika helyreállításának érdekében a hiányzó részeket pótolni kell.

A fogpótlások attól függően, hogy mennyi hiányzó fogszövetet helyettesítenek lehetnek intrakoronálisak: tömések és az úgynevezett betétek (inlay/onlay), és extrakoronálisak: koronák, hidak.

Ha egy vagy több fog hiányzik, azt fogászati implantátumokkal, hidakkal, kivehető fogpótlásokkal lehet pótolni. A hidakat kis kiterjedésű hiányok (maximum 3-4 fog) esetén használják és ragasztással rögzítik. Több fog hiánya esetén a hidak már nem bírják a mechanikai terhelést (ez a híd törésével vagy a megmaradt fogak lazulásával, törésével járhat), ezért kivehető pótlásokat készítenek.

A fogászatban használatos anyagok egyike sem hasonlít teljesen a fogakat alkotó kemény szövetekre, ezért a különböző elvárásoknak megfelelően (mechanikai ellenálló képesség, esztétika, ne legyen káros a szövetekre stb.) többféle anyagból készülhetnek a pótlások: amalgám, arany, titán, kompozit, fogászati kerámia, fémötvözetek, mint például arany-platina, ezüst-palládium, nikkel-króm és a legmagasabb esztétikai és biokompatibilitási igényeket is kielégítő fémmentes cirkónium-oxidból.

A cirkónium pótlások egyedi módon készülnek. Rendelői lenyomatvétel után, a készített mintát egy gép leszkenneli, majd az adatokat e-mailen keresztül Svédországba juttatják. Ott legyártják a fehér színű sapkát (Nobel Biocare – Procera) a pótlás vázát, amely visszajut a fogtechnikushoz, aki egyedileg építi rá a kerámiát. Az így készült fogmű teljesen fehér, biokompatibilis és gyönyörű!
Mivel a fényt átengedi, esztétikai tulajdonságait tekintve megegyezik az igazi foggal. A koronához a fogat vállas preparációval készítjük elő. Ezáltal a koronaszél pontosabban illeszkedik a preparált felszínhez. Az íny “befogadja“ a restaurációt, nem gyullad be és a sokak által ismert fekete koronaszél sincs.

 Áraink

                      Esetek                      cirkón

Gyakori kérdések és válaszok a fogpótlásokról

KÉRDÉS: Mennyi idő alatt készül el egy cirkónium korona, illetve mennyire terhelhető?

VÁLASZ: A cirkónium fogpótlások 1,5-2 hét alatt készülnek el. Ez idő alatt rendelőnkben készített  ideiglenes pótlással látjuk el a fogat.
A kész cirkónium korona saját fogunkkal megegyezően terhelhető.


  Amennyiben további kérdése merült fel, legyen szíves kollégáinkat megkeresni az alábbi elérhetőségek valamelyikén: kapcsolat